כשלונות בעסקים רבים יותר ובצורה משמעותית מאשר הצלחות. כיצד להיות בצד הנכון של הסטטיסטיקה?
הצלחה או כשלון בעסקים הנם צירוף של נסיבות שעל חלקן אין לנו שליטה - אך חייבים להתמודד אתם ועל חלקן יש שליטה וצריך להערך באמצעותם. במרחב העסקי קיימים גורמים רבים המשפיעים על רמת הביצועים של העסק לטוב ולרע. זה מצב נתון. מבין כלל הגורמים במרחב, יש לנו שליטה על המשאבים העומדים לרשותנו, על היכולות שיש לנו, על המוצרים או השירותים אותם אנו מוכרים, המודל העסקי שבחרנו, על היעדים שאנחנו קובעים לעצמנו ואולי החשוב מכול על האסטרטגיה שאנחנו ננקוט כדי "לזכות" בלקוחות ולנצח את המתחרים. היערכות ארגונית מושכלת מול אתגרים אלה יאפשרו לארגון להגדיל את ההכנסות והרווחיות.
תהליכים עסקיים ומערכות מידע הנם שני גורמים מרכזיים שנתונים לשליטתנו ובאמצעותם ניתן להוריד עלויות תפעוליות מחד ולהגדיל את ההכנסות מאידך, כך שבסופו של תהליך רווחיות העסק תיגדל ובצורה דרמטית. תהליכי רכש, תהליכי ניהול מלאי, תהליכי ניהול מחסן, תהליכי שירות, תהליכי הפצה, אלה תהליכים שמשפיעים בצורה ישירה על העלויות התפעוליות. תהליכי שיווק ומכירה אלה תהליכים שמשפעים בצורה ישירה על הכנסות. ככל שהעסק יעבוד בצורה יעילה ואפקטיבית יותר, כך הריווחיות שלו תגדל. הצעד הראשון בבניית תהליך יעיל ואפקטיבי זה לבחון את הפעילויות המרכיבות אותו. הנושא הראשון שייבחן הוא, האם אני מבצע את הפעילויות הנכונות לפני שאני בוחן את מידת היעילות של אותן פעילויות. לדוגמה, יבואן של מוצרי חשמל מפיץ את המוצרים לסוחרים וללקוחות הקצה באמצעות מחלקה לוגיסטית. הבחינה הראשונה שיש לעשות היא האם אני כיבואן עושה את הפעילות הנכונה כאשר אני מפעיל מחלקה לוגיסטית - הכוללת צי משאיות, נהגים ואנשי תחזוקה לצורך פעילות זו? האם לי כיבואן יש את היכולות והמיומניות להפיץ בצורה יעילה ואפקטיבית מוצרים מידי יום? רק לאחר בחינה זו יש לבחון האם פעילות ההפצה מתבצעת בצורה יעילה – האם מסלולי ההפצה הם אופטימליים, האם מספר המוצרים על כל משאית הוא מיטבי? האם מספר העצירות של המשאיות מאפשר הגעה בזמן לנקודת הקצה? בשלב זה ולאחר הבחינה הראשונית, המרכיב הטכנולוגי זה הכלי שבאמצעותו ניתן לחולל את השינוי ברמת הביצועים של הארגון.
על מנת למכסם את פוטנציאל ההכנסות והרווחיות, עסק חייב לבחון את עצמו בצורה קבועה, שוטפת ולאורך זמן. המציאות מלמדת, שלא בהכרח מה שעבד אתמול בצורה טובה יעבוד גם מחר באותה צורה. לא בהכרח שמה שמצליח אצל המתחרה יצליח גם אצלי. הדינמיות העסקית משתנה כל הזמן לכן יש לבחון האם אני מבצע את הפעילויות הנכונות ולאחר מכן האם אותן פעילויות מתבצעות בצורה יעילה, האם האסטרטגיה עובדת, האם המודל העסקי הוא המודל הנכון?
בהצלחה!